УРЯД ЗМЕНШИВ ФІНАНСОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА НИЗКУ КАТЕГОРІЙ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА

Кабінет Міністрів України за ініціативи Міністерства розвитку громад і територій України ухвалив рішення, які зменшать фінансове навантаження на громадян – учасників програм Держмолодьжитла.

Зміни стосуються громадян:

  • які тимчасово втратили платоспроможність,
  • житло яких (придбане за кошти кредиту) зруйноване чи пошкоджене внаслідок дій агресора,
  • житло яких розташоване на тимчасово окупованій території або в районі проведення воєнних (бойових) дій.

Зокрема, 8 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою внесені зміни до трьох порядків кредитування. Це дало змогу врегулювати питання сплати по кредитах для громадян, які отримали кредити відповідно до постанов КМУ:

- від 29 травня 2001 р. №584,

- від 14 травня 2008 р. №453,

- від 11 травня 2011 р. №488.

Зміни стосуються науковців, педагогів, молодих сімей, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій та інших категорій.

12 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою врегулював питання оплати по житлових кредитах для позичальників Держмолодьжитла  з числа внутрішньо переміщених осіб, учасників проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасників проведення операції Об’єднаних сил (ООС), які свого часу придбали житло за рахунок кредитних коштів. Ідеться про громадян, які отримали кредит на підставі постанови КМУ № 980 від 27 листопада 2019 року.

 «Прийнято надважливе рішення для тих людей, які внаслідок війни втратили не лише домівки, а й фінансові можливості для проживання. Передбачено відстрочення погашення пільгових довготермінових кредитів або реструктуризацію боргу», — зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Внесення змін зумовлене запровадженням воєнного стану в Україні і необхідністю зменшення фінансового навантаження на позичальників.

Передбачено такі можливості для перелічених вище категорій позичальників Держмолодьжитла:

  • надання кредитних канікул (відтермінування платежів за кредитом) для громадян, житло яких знищене (пошкоджене) внаслідок бойових дій, або знаходиться в районі проведення бойових дій, або розташоване на території тимчасово окупованих територіальних громад. 

Такі громадяни матимуть змогу звільнятися від сплати платежу з погашення кредиту і сплати відсотків за користування ним до моменту отримання громадянином компенсації за знищене житло (якщо підставою для встановлення кредитних канікул є знищення майна) або строком до одного року з можливістю пролонгації такого строку (якщо підставою для встановлення кредитних канікул є пошкодження майна), або до моменту виключення територіальної громади, в якій розташоване житло, з переліку територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або тих, які перебувають в тимчасовій окупації (якщо підставою для встановлення кредитних канікул є факт розташування житла на тимчасово окупованій території або на території проведення бойових дій);

  • реструктуризація заборгованості за кредитом, яка виникла у зв’язку із тимчасовою втратою платоспроможності громадянина. 

Якщо внаслідок вторгнення російської федерації в Україну позичальники залишилися без роботи і їхній фінансовий стан суттєво погіршився, Держмолодьжитло зможе здійснювати реструктуризацію заборгованості за наданим установою кредитом до відновлення втраченої платоспроможності позичальника.