ОБЛІКОВУ СТАВКУ НБУ ПІДВИЩЕНО ДО 8%

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку із 7,5% до 8% річних. Новий розмір ставки діятиме з 23 липня 2021 р.

Цей крок, повідомляють у НБУ, є необхідним в умовах суттєвого посилення інфляційного тиску для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань. У першому півріччі 2021 року інфляція вийшла за межі 5% ± 1 в. п., відхилення було більшим, ніж передбачалося, через дію як тимчасових, так і фундаментальних факторів.

 

Нагадаємо, розмір облікової ставки Національного банку України визначає величину відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям і одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла. Ставка за цим кредитом дорівнює обліковій ставці НБУ, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.

Порядок надання таких кредитів врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. №488 і відповідним Положенням.

З умовами отримання кредиту зі статутного капіталу Держмолодьжитла можна дізнатися в регіональних управліннях Фонду або на офіційному інтернет-сайті установи.