ДАНСЬКА РАДА СПРИЯТИМЕ В ПОШУКУ ДОНОРІВ ЖИТЛОВИХ ПРОГРАМ

2 липня голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний узяв участь у брифінгу стейкхолдерів, організованому Данською радою з питань біженців в Україні (ДРБ). Обговорювалися рішення для тривалого переміщення громадян України.

drc 07 02 1drc 07 02 5

Зазначимо, між Держмолодьжитлом і Представництвом Данської Ради в Україні підписано Меморандум про партнерство та співробітництво. Співробітництво сторін спрямоване на планування, розробку і реалізацію концептуальних пропозицій і проектів щодо створення механізмів забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб і людей, що постраждали внаслідок війни на сході нашої держави.

З вітальним словом виступила директор представництва Данської ради з питань біженців в Україні Кріста Зонголовіч.

Очільник Фонду зазначив, що співпраця з Данською радою важлива для пошуку сталих рішень для забезпечення конституційного права переселенців на житло.

drc 07 02 2Очільник Держмолодьжитла привітав доповідь програмного менеджера ДРБ Айзека Робінсона, у виступі якого було розглянуто основні виклики, з якими зіткнулися ВПО в Україні. Серед основних – зайнятість, отримання соціальних виплат і доступність житла. Пан Робінсон анонсував пошук грантових ресурсів для програм, які розробляє Держмолодьжитло.

Нагадаємо, раніше представникам Данської Ради та іншим партнерам Фонду було представлено низку проектних пропозицій, розроблених фахівцями Держмолодьжитла. Ці пропозиції засновані на передбаченій Статутом Фонду можливості залучення позабюджетних джерел фінансування житлових програм.

Фонд відкритий для всіх, хто бажає залучитися до обговорення і реалізації проектів, спрямованих на забезпечення громадян України достатнім, достойним і доступним житлом.

 

Довідка. Данська Рада у справах біженців (до складу якої входить також Данська група з розмінування) — неурядова гуманітарна організація, заснована 1956 р. у відповідь на європейську міграційну кризу, спричинену вторгненням СРСР до Угорщини. Сьогодні Рада працює в більш ніж 30 країнах, бере активну участь у масштабних гуманітарних проектах по всьому світу. Через операції з конвоювання ДРБ відповідала за постачання половини міжнародної гуманітарної допомоги в Боснію і Герцеговину під час війни за незалежність у колишній Югославії в 1990-ті рр. ДРБ є однією з основних гуманітарних організацій, які діють у Сирії та сусідніх країнах.

Роботу в Україні Данська рада у справах біженців вела у 1998-2000 і 2007-2013 рр., коли головними напрямками її діяльності були повернення депортованих кримських татар із Середньої Азії до Криму і поліпшення роботи влади і громадянського суспільства з дітьми-біженцями.

Після початку військової агресії Росії проти України Рада відновила діяльність в Україні, цього разу для допомоги в подоланні гуманітарної кризи.

Місія ДРБ-ДГР в Україні – сприяти захисту і сталому вирішенню проблем переміщених осіб на засадах гуманітарних принципів і прав людини. Організація працює на підконтрольній уряду України території. Одночасно разом з іншими гуманітарними організаціями працює над отриманням доступу до мешканців частин Донецької і Луганської областей, які наразі непідконтрольні українському уряду. Сьогодні організація представлена у Києві, Дніпрі, Маріуполі, Слов'янську і Сєвєродонецьку.